Billy Elliot – syksyn paras musikaali
Lapsinäyttelijät vievät sydämen
Billy Elliotin pääroolissa vuorottelee kolme nuorukaista. Heistä nuorin on 12-vuotias Henrik Björklund. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Mirka Kleemola |
Helsingin syksyn ehdottomasti paras musikaali löytyy Kaupunginteatterista. Teatteri tuo lavalleen Lontoon West Endistä tutun Billy Elliot -musikaalin. Musikaalia ei ole aiemmin nähty Suomessa.
Billy Elliotissa keskeisiä päärooleja näyttelevät lapset. Näytelmäprojektiin osallistuu 38 lasta tai nuorta: esimerkiksi pääroolissa vuorottelee kolme 12–14-vuotiasta poikaa.
Lapsitähtien lisäksi lavalla nähdään parikymmentä aikuista näyttelijää ja tanssijaa. Näyttelijäkaartiin kuuluu lauma kokeneita näyttelijäkonkareita esimerkiksi Risto Kaskilahti, Jonna Järnefelt ja Leena Uotila.
Lapset vievät kuitenkin täysin katsojan huomion aikuisilta näyttelijöiltä. Vierailukerrallamme esiintymisvuorossa oli Billy Elliotin näyttelijöistä nuorin Henrik Björklund. Hän on pitkiä aikoja lavalla aivan yksin, mutta täyttää tehokkaasti lavan persoonallaan.
Björklundin näyttelijäkaveri Kasperi Virta vie kuitenkin täysin katsojan sydämen. Virta on pieni kooltaan, mutta sitäkin sympaattisempi.
Hän tuntuu nauttivan jokaisesta sekunnista lavalla esittäessään hameisiin tykästynyttä Michaelia. Virta lähettää lentosuukotkin yleisölle suuren draamakuninkaan elkein.
Kasperi Virta on hurmaava pojan nassikka punaisessa hameessa. Hän tuntuu olevan lavalla kuin kotonaan. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Mirka Kleemola |
Vaikuttava musikaalielämys
Musikaalissa on lavalla ajoittain parikymmentä näyttelijää ja tanssijaa. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Mirka Kleemola |
Billy Elliotista tekee vaikuttavan jo näyttelijöiden suuri määrä. Toinen tekijä on tietysti mestarisäveltäjä Elton Johnin musiikki, jota kuullaan musikaalissa paljon. Musiikkia on esittämässä liveorkesteri.
Musikaali kertoo tarinan pienessä kaivoskaupungissa kasvavasta pojasta Billystä, joka sattuman kaupalla päätyy nyrkkeilytunnilta balettiin. Hän saa tanssista kipinän, jota ei sammuta edes miesvaltaisen kylän vanhoilliset asenteet.
Samalla musikaali on myös kertomus Margaret Thathcherin aikaisesta lakosta, jolla kaivosmiehet vastustivat rautarouvan politiikkaa. Rautarouva aikoi yksityistää kaivokset ja se olisi tarkoittanut laajoja irtisanomisia.
Billy Elliotin tarina on koskettava, eikä kyyneliltä voi välttyä. Musikaaliin kannattaa varata nenäliinapaketti mukaan.
Erityisen vaikuttava kohtaus on Billyn tanssinopettajan ja äidin tapaaminen. Tapahtuma käydään läpi luonnollisesti laulaen. Herkkä kappale tavoittaa tarinasta puolen, johon puhuen ei olisi koskaan päästy.
Yhteenveto
Billy Elliot ei ole perheen pienimpien musikaali. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Mirka Kleemola |
Billy Elliotin saadessa ensi-iltansa elokuun lopussa lehdistö kritisoi musikaalin runsasta kirosanavarastoa. Musikaali ei ole lapsitähdistä huolimatta suunnattu perheen pienimmille. Musikaalin ikäsuositus on 10 vuotta.
Musikaali on historiallinen ankeisiin oloihin pohjautuva tarina ja kirosanat sopivat tähän tunnelmaan. Tuntuisi hassulta, jos näyttelijät valittaisivat elämänsä kurjuutta hyvällä kirjakielellä. Musikaali menettäisi näin osan sanomastaan.
Toisaalta nykypäivän lapset kohtaavat jo päiväkodissa ja koulussa niin paljon kiroilua, että yhden näytelmän kirosanat eivät juuri heitä hetkauta. Musikaalin huumori kumpuaa myös osittain kiroilusta.
Helsingin Kaupunginteatteri
Peacock-teatteri
Tivolikuja 1
00510 Helsinki
Lisätietoja: www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=bill&lang=fi
Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.
0 kommenttia :