Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas lumoaa vivahteikkailla tulkinnoillaan

Klassikkobaletti tuo joulun




Klaaraa esittävä Yimeng Sun loistaa Florian Modan käsivarsilla. Kuva: Sakari Viika / Suomen Kansallisbaletti

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas on samanlainen klassikko kuin Saiturin joulu. Joka vuosi joulun alla teos tekee paluun Kansallisbaletin lavalle. Teos on nähty samalla lavalla joka vuosi aina vuodesta 2002 asti.

Monelle Pähkinänsärkijä on pakollinen osa valmistautumista jouluun. Ilman sitä joulusta tuntuu puuttuvan jotain.

Bloggaajaryhmämme ei ole aiemmin kertaakaan nähnyt klassikkobalettia livenä. Tänä jouluna päätimme kuitenkin selvittää, mikä Pähkinänsärkijässä koukuttaa.

Pähkinänsärkijän tarina oli entuudestaan toki tuttu. Klara-tyttö saa joululahjaksi kummisedältään herra Drosselmeieriltä pähkinänsärkijänuken. Tyttö ei malta jättää lahjaansa yölläkään yksin, vaan hiipii sängystään nuken luo.

Olohuoneeseen kuitenkin hyökkää hiirien kuningas, joka uhkaa Klaaraa. Pähkinänsärkijä herää eloon ja puolustaa tyttöä.

Lava täynnä liikettä




Rottakuninkaan asu on aikuisen katsojan silmin pelottava. Kuva: Sakari Viika / Suomen Kansallisbaletti

Pähkinänsärkijän tarina on luonteeltaan herkkä ja baletti taiteenlajina haastava. Koko tarina täytyy välittää kehon kielen kautta. Kansallisbaletin tanssijat kuitenkin onnistuvat tulkitsemaan tarinan vivahteikkaiden liikkeiden kautta.

Tanssijoiden liikkeet ovat hallittuja: positiivinen ote säilyy esityksen loppuun saakka. Liikkeet vaativat kuitenkin lähes täydellistä kehonhallintaa, josta me tavalliset pulliaiset voimme vain haaveilla. Siksi baletissa on jotain käsittämättömän lumoavaa.

Pähkinänsärkijässä lavalla on parhaimmillaan lähemmäs viitisenkymmentä tanssijaa. Esittäjien ikä vaihtelee alakoululaisesta aikuisiin. Erityisen hurmaavia ovat balettikoulun oppilaat, jotka saavat yllättävän paljon tilaa lavalla.

Katsomassamme esityksessä nuoren Klaaran roolissa loistaa balettikoululainen Taru Hiitola. Klaaran veljen roolissa tanssi vähintäänkin yhtä veikeä Colin Jacobs.

Nuoret tanssijat eivät häviä taidoissaan lainkaan aikuisille balleriinoille. Hiitola ja Jacobs ottavat hyvin lavan haltuunsa: välillä parivaljakko on estradilla kahdestaan.

Aikuisen Klaaran roolin vetää hienosti Yimeng Sun. Miehet vaihtuvat esityksessä Sunin rinnalla, mutta hän on itse valtaosan ajasta lavalla.


Baletin nuoret tähdet valtaavat välillä koko lavan. Kuva: Sakari Viika / Suomen Kansallisbaletti

Joulun tunnelma syntyy pienistä asioista




Lumihiutaleiden tanssi on yksi baletin vaikuttavimmista kohtauksista. Kuva: Sakari Viika / Suomen Kansallisbaletti

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuninkaan lumo perustuu pieniin elementteihin. Tarina itsessään ei ole kovin jouluinen, vaikka joulupukki vieraileekin lavalla.

Sen sijaan joulun tunne syntyy kaikille tutuista klassikkomusiikeista, jotka orkesteri esittää komeasti. Harvapa on tuskin koskaan välttynyt kuulemasta Pähkinänsärkijän tunnussävelmää.

Myös lapsikatsojien into on omiaan synnyttämään joulun tunnelmaa. Yli kahden tunnin baletti vaatii jo keskittymistä, mutta pienetkin katsojat jaksavat istua kiltisti loppuun asti. Salista poistui onnellisina hymyileviä lapsia, joiden hymy tarttui myös meihin aikuisiin.


Suomen Kansallisbaletti
Helsinginkatu 58
00251 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :