Kaktuksen kukka – pirskahtelevaa huumoria suoraan Pariisista

Rakkautta 60-luvun Ranskassa



Näyttelijät irrottelevat ranskalaiseen tapaan 60-luvun hittien tahdissa. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Ranskalainen hersyvä komedia Kaktuksen kukka tuo positiivista tunnelmaa alkavaan kevääseen. Pierre Barilletin ja Jean-Pierre Grédyn farssia esitetään parhaillaan Helsingin Kaupunginteatterin lavalla.

Näytelmä luo mukavaa kontrastia teatterin muihin kevään ensi-iltoihin. Etenkin Vakavuusongelma ja Luonnon laki ovat yleissävyltään vakavampia, mutta toki niissäkään ei ole unohdettu huumoria.

Kaktuksen kukan mukana pääsee matkaamaan 1960-luvun Pariisiin: svengaavan musiikin, leveiden lahkeiden, hippien ja ennen kaikkea rakkauden pääkaupunkiin. Näytelmä onkin pohjimmiltaan rakkaustarina.

Kaupunginteatterissa matkan pääsee tekemään vielä hyvässä seurassa. Näytelmän päärooleissa nähdään konkarinäyttelijät Santeri Kinnunen ja Satu Silvo. He puhaltavat jo läsnäolollaan näytelmään hengen.

Näytelmä alkaa varovaisesti ikään kuin etsien suuntaansa, mutta kiihtyy loppua kohden. Samalla varmistetaan, että yleisö ei tikahdu nauruun ennen väliaikaa.



Ei ikinä avioon



Kaksi vahvaa naishahmoa luotsasivat näytelmän halki poukkoilevaa Julenia. Kuvassa ovat Vappu Nalbantoglu (vas.) ja Satu Silvo. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Kaktuksen kukka kertoo tarinan hammaslääkäri Julienista (Kinnunen). Sinkkumies on iskenyt silmänsä nuoreen pariisilaiseen kaunottareen Antoniaan (Vappu Nalbantoglu).

Julien on ehtinyt kypsään ikään vakiintumatta yhteenkään suhteeseen. Hän kammoksuu viimeiseen asti avioliittoa.

Antonian kanssa hänellä ei ole aikomustakaan mennä avioon. Sen takaa sormus nimettömässä. Tytölle hän on uskotellut olevansa kolmen lapsen perheenisä.

Valheiden verkko tiivistyy tiivistymistään näytelmän edetessä. Mukaan tempaistaan hammaslääkärin vastaanottoapulainen vahnapiika Stéphanie (Silvo).

Näytelmän lopetus ei ole kuitenkaan kaaos, vaan hallitun kaunis.


Huumori uppoaa suomalaiseen



Santeri Kinnusen roolihahmo Julien on taitava hammaslääkäri, mutta naisasioissa onneton sähläri. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Ranskalainen huumori on kääntynyt yllättävän hyvin suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi. Etenkin Silvo onnistuu saamaan aikaan yleisössä hervottomat naurut.

Myös Nalbantoglu osoittautuu ilmeikkääksi näyttelijäksi. Hän oli pikkuroolissa viime syksynä Ministeriä viedään -näytelmässä.

Kaktuksen kukassa hän saa kuitenkin paljon suuremman roolin ja onnistuu siinä mallikkaasti. Nalbantoglu loistaa kirkkaana Satu Silvonkin kaltaisen tähden rinnalla.

Kaktuksen kukassa on panostettu poikkeuksellisen paljon puvustukseen. Asuvalinnoissa on huomioitu 60-luvun trendit. Erityisesti Nalbantoglun roolihahmon yllä nähdään leveitä vöitä ja hulmuavia lahkeita.

Näytelmä on poreilevan pirteä kuin herkullinen ranskalainen samppanja. Arena-näyttämöltä ulos astuessa tunnelma onkin kevyt ja hyväntuulinen.


Helsingin Kaupunginteatteri
Arena-näyttämö
Hämeentie 2
00530 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :