Shrek-musikaalissa huumori pursuaa Hyrsylän Mutkasta


Shrek ei ole tavaomaisin tarina: prinsessa on odottanut prinssiä pelastajakseen, mutta lopulta hänet pelastaakin hirviö. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Syksy saapuu väistämättä ja sen mukana teattereiden uudet ensi-illat. Helsingin Kaupunginteatterin tämän syksyn musikaaliuutuus on Hollywood-elokuvista tuttu Shrek.

Vihreä jätti on nähty neljään kertaan valkokankaalla ja musikaalisovituksena teatterilavoilla. Musikaali sai ensi-iltansa Broadwayllä New Yorkissa vuonna 2008.

Kaupunginteatterin lavalla nähdään hyvin suomalainen versio musikaalista. Siinä huumori pursuaa esimerkiksi Aira Samulinin Hyrsylän Mutkasta ja Jorma Uotisen tanssimuuveista.

Musikaalin kotimaisen version ohjauksesta ja suomennoksesta vastaa Kari Arffman. Samainen mies aloittaa kaupunginteatterin johtajana ensi vuoden alussa.

Arffmanille musikaali on hyvin tuttu. Shrekin Suomen kantaesitys nähtiin Jyväskylän kaupunginteatterissa kolme vuotta sitten. Arffman ohjasi musikaalin myös silloin.


Rakkaustarina ilman kliseitä



Musikaalissa tunnutaan ottaneen käyttöön koko teatterin pukuvarasto. Lavalla nähdään klassisia satuhahmoja Isosta pahasta sudesta Pinokkioon. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Shrek on pohjimmiltaan klassinen rakkaustarina, johon omat mausteensa tuovat värikkäät henkilöhahmot. Ruma jätti ei ole satujen perinteisin sankari, eikä tulinen prinsessa ole tavallisin pelastettava.

Shrekiä on pienestä pitäen opetettu karkottamaan kaikki vieraat olennot suoltaan. 7-vuotiaana vanhemmat lähettivät pojan selviämään yksin maailmalle.

Jätin pitäisi olla pikemminkin tarinan pahis kuin sankari. Sankarin rooliin Shrekin tuuppaa hömelö aasi.

Shrekinä ja aasina nähdään kaupunginteatterissa mainio parivaljakko Petrus Kähkönen ja Matti Leino. Shrekin roolissa on kaksoismiehitys, joten osassa näytöksistä hirviön nahkoihin pukeutuu myös Jon-Jon Geitel.

Näyttelijöillä tuntuu olevan hauskaa lavalla ja tunnelma välittyy myös katsomoon. Kun parivaljakkoon liittyy myös prinsessa Fionan roolissa näyttelevä Anna-Maija Tuokko, on koko huumorikolmikko kasassa.


Polvillaan hinkkaava lordi



Kari Arffman uppoutuu loistavasti hullun lordin rooliin. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Shrekiä on mahdotonta katsoa vakavalla mielellä. Viimeistään pieru- ja röyhtäilykilpailun kohdalla hymy pyrkii pintaan.

Näytelmän musiikki on letkeän menevää, eikä näyttelijöiden laulutaitojakaan voi moittia. Petrus Kähkönen on osoittanut musikaalisuutensa jo lukuisissa kaupunginteatterin tuotannoissa. Hänet nähtiin esimerkiksi keväällä Vampyyrientanssissa.

Musikaalissa nähdään myös kaksi lapsinäyttelijää pienen Shrekin ja Fionan rooleissa. Heidän roolinsa jäävät kuitenkin harmillisen pieniksi.

Esityksen todellinen yllättäjä on Kari Arffman, joka ei ole tyytynyt ainoastaan ohjaus- ja suomennostyöhön. Hän myös näyttelee itseriittoista lordia Farquaadia.

Farquaad on pieni mies toisin kuin Arffman. Siksi näyttelijä hinkkaa polvillaan näyttämön lattiaa pitkin. Arffman hoitaa roolinsa sellaisella päättäväisyydellä, että katsoja ei voi kuin nauraa.

Helsingin Kaupunginteatteri
Peacock-teatteri
Tivolikuja 1
00510 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 20-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :