Rempseä kansanmusikaali Kilpakosijat pursuaa elämäniloa


Kilpakosijoiden lavasteena toimii puulankuista rakennettu puolikaari. Kaari toimii niin metsänä kuin talonakin. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Sari Kaasinen toi Värttinä-yhtyeensä kanssa kansanmusiikin takaisin muotiin. Modernisoitu kansanmusiikki herätti alitajuisia kaikuja menneisyydestä. Sen ansiosta Värttinä menestyi.

Kaasinen on säveltänyt uutta musiikkia Maiju Lassilan tuotantoon perustuvaan musikaaliin Kilpakosijoihin. Teosta esitetään parhaillaan Tampereen Työväen Teatterissa.

1800-luvulle sijoittuvassa musikaalissa isä ja aikamiespoika Sikanen ovat kumpikin vailla vaimoa. Naapurin Kaisasta on tullut leski ja niinpä molemmat miehet päättävät lähteä kosimaan häntä.

Kummallakin Sikasella on rippikoulu käymättä ja siitäpä tuleekin iso pulma, sillä kumpikaan ei osaa lukea. Lukkari ei tahdo millään päästää heitä rippikoulusta läpi.

Kaisalle ilmaantuu myös kolmas kosija, vieläpä varakas sellainen. Kosijoille ilmaantuu monta mutkaa matkaan ennen kuin yksi heistä saa viedä Kaisan vihille.


Vaikeat teemat huumoriksi



Hurjan nopeaa murretta puhuva Severi Saarinen on saanut kärryt vedettäväkseen. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Kilpakosijat on täynnä hyväntuulisuutta ja elämäniloa. Musikaalista tulee mieleen väistämättä sanonta ”ilo irti vaik syvän märkänis”. Vaikeatkin asiat voi kääntää huumoriksi.

Musikaali saa yleisön hyvälle tuulelle ja esiintyjätkin tuntuivat nauttivan rempseän näytelmän tahdeista.

Näytelmän parasta antia olivat fantastinen kansanmusiikki ja siihen sovelletut kansantanssit. Musiikki oli välillä hivelevän kaunista ja välillä iloisen riehakasta. Sari Kaasinen on tehnyt säveltäessään loistavaa työtä.

Taidokkaista kansantansseista vastaa puolestaan koreografi Jouni Prittinen. Perinteiset tanssiaskeleet on päivitetty tähän päivään: esityksessä voi ihailla esimerkiksi ripaskaa ja kärrynpyöriä.

Näytelmän lavastus on oivaltava ja erittäin kekseliäs. Lankuista koottu lavastus on yksinkertaisen tyylikäs. Tervan tuoksu ihastuttaa jo katsomoon mentäessä.


Loistavat näyttelijävalinnat



Eriikka Väliahde (edessä) hurmaa kauniilla lauluäänellään. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Näyttelijöistä erottuvat edukseen varsinkin isä ja poika Sikanen eli Pentti Helin ja Jari Ahola, jotka olivat aikamoisia velikultia. Lukkarin roolia esittänyt Mika Honkanen ja hurjan nopeaa murretta puhunut Severi Saarinen esittivät myös hienot roolit.

Petra Karjalainen pääroolissa Kaisana yllätti upealla laulutaidollaan. Naisista myös Iidaa esittävä Eriikka Väliahde lauloi erityisen kauniisti.

Yllättävän monet näytelmän esiintyjät ovat tuttuja myös kotimaisista televisiosarjoista ja elokuvista. Esimerkiksi rikasta kosijaa näyttelevä Vesa Kietäväinen muistetaan Taivaan tulet -televisiosarjasta.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :