Spring Awakening – rajua latausta räkää säästämättä


Nuoriso osasi jo 1800-luvun lopussa pitää hauskaa. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Kevään taatusti rajuinta musikaalia esitetään vain seitsemän esityksen verran Tampereen Työväen Teatterissa.

Spring Awakeningin esittäjinä on joukko nuoria Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkiteaterilinjan opiskelijoita ja Tampereen konservatorion tanssijoita sekä kahdeksanhenkinen orkesteri.

Tuloksena on kaksi ja puoli tuntia suorastaan hurjaa revittelyä. Nämä nuoret todellakin laittavat kaikkensa peliin esittäessään vuoden 1891 nuorisoa ja hormonien heräämistä hyrräykseen.


Näistä nuorista kuullaan vielä!



Wendla (Inna Tähkänen) ei ikävä kyllä tiedä, miten lapset saavat alkunsa. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Näytelmän ravisuttavimman ja koskettavimman roolityön teki Jasper Leppänen, joka esitti itsemurhaan ajautuvaa Moritz Stiefeliä rajusti räkä roiskuen. Hän näytteli Moritzin epävarmuuden ja epäonnistumisen koulussa erittäin vakuuttavasti.

Näytelmän pääparia esittäneet Inna Tähkänen ja Julius Martikainen kuvasivat ihastumista ja nuorta lempeä hienosti. Innan esittämä Wendla Bergman oli suloisen lapsekas ja samalla kertaa jo naiseksi varttumassa.

Hän ei valitettavasti ollut saanut kotoa minkäänlaista sukupuolivalistusta. Wendlan kohtaloksi tulikin surullinen loppu.

Julius Martikaisen näyttelemä Melchior Gabor oli mielenkiintoinen roolihahmo, joka vaikutti ikäisekseen hyvin aikuismaiselta. Martikainen esitti roolinsa vahvasti ja laulukappaleet hän lauloi voimakkaalla latauksella ja suoranaisella raivolla.

Näistä nuorista tulemme varmasti kuulemaan tulevaisuudessa, sillä sen verran lupaavia tähdenalkuja he jo nyt ovat.


Suomessa vain kerran aikaisemmin



Jasper Leppäsen esittämä Moritz päätyy masennuksen syövereihin, eikä näe itsellään tulevaisuutta. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Spring Awakening -musikaalin pohjana toimii saksalainen 1800-luvulla tehty näytelmä. Rajujen aiheidensa vuoksi sen esittäminen oli pitkään kielletty. Suomessakin musikaalia on esitetty ainoastaan kerran aikaisemmin ennen Tamperetta.

Abortti, raiskaus, insesti ja lukuisat muut nuorten elämän teemat olivat yli sata vuotta sitten vaiettuja aiheita. Nykyään yhteiskunnan ilmapiiri on huomattavasti vapautuneempi, mutta silti teemat rujoudessaan ravisuttavat katsojaa. Näytelmää suositellaan siksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Musikaalista tulevat mieleen edesmenneen ohjaaja-kirjailija Jouko Turkan mieleenpainuvimmat näytelmät. Niissä mikään aihe ei ollut tabu.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :