Lasse Mårtensonin musiikki soi kauniina Myrskyluodon Maijassa


Maija ja Janne joutuvat avioon vastoin tahtoaan, mutta rakkaus herää pikkuhiljaa. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Haikeus. Se jää päällimmäisenä mieleen Myrskyluodon Maija -musikaalista. Ahvenanmaalaisen kirjailijan Anni Blomqvistin tarina on karun surullinen.

Tunnelmaa vahvistaa entisestään säveltäjä Lasse Mårtensonin musiikki, johon kapellimestari Eeva Kontu loihtii uusia kerroksia. Konnun edellinen työ kaupunginteatterissa oli musikaali Vampyyrien tanssi.

Eniten äänessä ovat viulut, mutta meren myrskytessä ja elämän runnellessa ääneen pääsevät myös lyömäsoittimet ja vaskipuhaltimet. Pianon heleä soitto puolestaan kuvaa Maijan rakkautta. Se kaikuu niin häissä kuin hautajaisissa.

Laura Alajääsken laulu tuntuu tulevan suoraan sydämestä. Hän tekee hienon pääroolin Maijana. Eikä Aaro Wichmann jää huonommaksi Jannena. Hänen matala äänensä täydentää hienosti Alajääsken kirkasta laulua.

On mukava nähdä uudet kasvot musikaalin pääroolissa. Wichmann esiintyy ensimmäistä kertaa Helsingin Kaupunginteatterissa.


Luonnon henget kulkevat rinnalla



Musikaalissa parhaita ovat joukkokohtaukset. Maijan selän takana kurkkii luonnon henki. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Myrskyluodon Maija tuli koko kansan tietoisuuteen 1970-luvulla ensi-iltansa saaneesta tv-sarjasta. Sitä on esitetty televisiossa useita kertoja viime vuosikymmenten aikana.

Musikaalin juoni on hyvin uskollinen alkuperäistarinalle. Se kuvaa, kuinka Maija ja Janne kihlautuvat vastoin Maijan tahtoa. Heidän tiensä johtaa karulle Myrskyluodolle.

Tarina kuvaa osuvasti aikaa, jolloin kristinuskon rinnalla vaikutti luonnonuskonto. Usein vanha kansanusko oli jopa vahvempi kuin vieras tuontitavarana tullut kristinusko.

Luonnon henget kulkevat konkreettisesti saarten asukkaiden rinnalla. Niitä esittävät ansiokkaasti Helsinki Dance Companyn tanssijat. Henget kulkevat rinnalla hyvinä ja huonoina päivinä.

Musikaalin lapsinäyttelijät tekevät vaikutuksen. He laulavat, tanssivat ja näyttelevät siinä missä aikuiset ammattilaiset.


Remontoitu teatterirakennus loistaa



Lapsinäyttelijät ovat mainioita. Tässä he leikkivät Maijan ja Jannen häitä. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Alkuperäisen tarinan tavoin näytelmässä tärkeässä roolissa on meri. Se huuhtoo sinisenä jatkuvasti taustalla. Välillä se valtaa värivaloissa hehkuvana koko lavan.

Rannikon tunnelmaa tuovat myös punamullalla rapatut talot ja laiturit. Lavastus on yksinkertaista ja pelkistettyä – samaan tapaan kuin elämä 1800-luvun Ahvenanmaalla.

Myrskyluodon Maija -musikaali on ensimmäinen ensi-ilta Helsingin Kaupunginteatterin remontoidulla suurella näyttämöllä. Kaikki pinnat kiiltävät vielä uutuuttaan puhtaina.

Oli arvokas kulttuuriteko remontoida 1960-luvulla rakennettu teatteritalo alkuperäistä ulkoasua kunnioittaen. Toinen hieno teko oli tuoda Myrskyluodon Maija teatterilavalle. On yllättävää, että tarinaa ei ole nähty musikaalina aiemmin.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00101 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :