Rakkautta, yhteisöllisyyttä ja hienoja tanssiesityksiä – näistä on tehty Viulunsoittaja katolla


Ukrainassa sijaitsevan Anatevkan kyläyhteisö on pieni mutta hyväntuulinen. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Tampereen Työväen Teatterin Viulunsoittaja katolla toimii yllättävän hyvin tässä päivässä. Se on yhtä aikaa riemastuttava ja surullinen tarina Ukrainan juutalaisista ennen toista maailmansotaa.

Näytelmä sijoittuu pieneen Anatevkan kylään. Yhteisö on täynnä herkullisia henkilöhahmoja.

Tevje on maitokuski ja Golde on hänen vaimonsa. Heillä on yhteensä viisi tytärtä. Kylässä asuu heidän lisäkseen joukko käsityöläisiä: on räätäliä, teurastajaa ja varsin vapaamielinen rabbikin.

Uskonnolla on näytelmässä tärkeä rooli. En olisi ollut lainkaan yllättynyt, jos Jumala olisi tullut jossain vaiheessa näytelmään lavalle.

Tevjellä on persoonallisen tuttavallinen Jumala-suhde. Hän rupattelee ”yläkertaan” suruistaan ja huolistaan. Välillä Jumala saa kuulla tytärten naima-asioista ja välillä hevosen raajavammoista.


Ei voi kuin ihailla TTT:n näyttelijöitä



Antti Lang hurmaa Tevjen tytärtä näyttelevän Maria Lundin. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Maitokuski Tevje on köyhä, eikä rahaa ole liiemmälti, mutta iloa ei silti hänen elämästään puutu. Laulu ja tanssi kuuluvat yhteisön elämään.

Tuttu hittikappale Rikas mies jos oisin on tärkeä osa tätä näytelmää. Kaunein kappale on puolestaan Nousee päivä, laskee päivä, joka esitettiin liikuttavan upeasti Tevjen esikoistyttären häissä.

Ei voi kuin ihailla Tampereen Työväen Teatterin monitaitoisia näyttelijöitä! Heiltä sujuu loistavasti niin laulu kuin tanssikin.

Näytelmän mahtavin kohtaus oli upea pullotanssi samaisissa häissä. Yleisö selkeästi kohahti tanssin aikana. Se on jotain sellaista, johon kuka tahansa ei pystykään.

Ihailin erityisesti sulokkaan kaunista viulunsoittajaa, joka seurasi ja ”ohjasi” kädenliikkein Anatevkan kyläyhteisön elämää näytelmän alusta vaikuttavaan loppukohtaukseen asti sanomatta sanaakaan.

Hänen milloin raivoisat ja milloin lempeät viulunjousen vetonsa kuvastivat uskomattoman hienosti kylän ihmisten elinvaiheita.


Aina yhtä ajankohtainen



Mainio Petra Karjalainen esittää Tevjen (Ola Tuominen) vaimoa. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Ola Tuominen esitti valoisaa Tevjeä loistavasti. Hänen rupattelunsa Jumalan kanssa hersyttivät hyvät naurut yleisöstä.

Petra Karjalainen oli Golde, Tevjen vaimo. Karjalaisen laulun-, tanssin- ja näyttelijänlahjoja voi vain ihailla. Hän kiistatta loisti roolissaan.

Monista muista lahjakkaista näyttelijöistä haluan mainita suosikkini Antti Langin, joka esitti kiovalaista ylioppilasta. Langin eläytymiskyky on ihailtavaa. Laulu ja tanssi sujuivat häneltä loistavasti.

Maria Lund lauloi riipaisevan kauniisti Tevjen yhtenä tyttärenä. Hän teki kauniin roolityön rakkautensa perään lähtevänä Hodelina.

Tässä on klassikko, joka kannattaa katsoa. Ajan hammas ei ole purrut näytelmän teemoihin, vainoon ja rakkauteen!


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :