Prinsessa Ruususen musikaaliversiossa lapset ja nuoret saavat loistaa lavalla


Musikaalissa on yhtä aikaa lavalla kymmeniä lapsia ja nuoria. Heistä nuorimmat ovat 7-vuotiaita. Kuva: ShedHelsinki.

Studio Pasilassa esitettävässä Prinsessa Ruusunen – Paluu tulevaisuuteen -musikaalissa tekijätiimi on täynnä rautaisia ammattilaisia. Ohjaajana ja yhtenä koreografeista on Marco Bjuström. Orkesterin kapellimestarina on vanhasta BumtsiBumista tuttu Tuomas ”Tumppu” Kesälä, ja puvustuksesta vastaa Jarkko Valtee.

Näyttämöllä ei kuitenkaan nähdä montaa ammattinäyttelijää, vaan enimmäkseen lapsia ja nuoria. Tarkalleen ottaen heitä osallistuu teatteriproduktioon lähes 150. He kaikki eivät mahdu lavalle yhtä aikaa, vaan musikaalissa on kaksoismiehitys.

Musikaalista vastaa ShedHelsinki-säätiö, joka järjestää lapsille ja nuorille mahdollisuuden tulla nähdyiksi. Lavalla on muun muassa maahanmuuttajia ja erityislapsia.

Säätiön mukaan matka teatterilavalle on tärkeämpi kuin lopputulos. Silti lopputuloksena syntynyt musikaali on sekin komeaa katsottavaa.


Aikamatka 1970-luvulle



Ruusunen (Josefiina Valamo) haluaisi lähteä kaupungile kavereidensa kanssa. Kuningas (Viljami Rosvall) ei anna lupaa. Kuva: ShedHelsinki.

Lasten ja nuorten esittämä Prinsessa Ruusunen eroaa hieman tutusta Grimmin veljesten tarinasta. Kiltin prinsessan sijaan kuningatar ja kuningas saavat ärhäkän ja temperamenttisen teinin.

Prinsessaa esittävä 16-vuotias Josefiina Valamo tekee mainion roolityön kapinoivana nuorena. Hänen esittämänsä prinsessa muistuttaa kovasti nykyajan nuorista julkisuudessa maalattua stereotypiaa.

Hän pääsee karulla tavalla kokemaan, minkälaisia seurauksia kapinoinnilla voi olla. Hänen hyvä ja paha omatuntonsa järjestävät prinsessalle aikamatkan 1970-luvulle. Silloin hänen vanhempansa olivat teinejä.

Luonnollisesti musikaalissa nähdään hippejä ja punkkareita. Näyttelijöiden housuissa on leveät lahkeet ja hiuksissa valtaisat kikkurat.

Tyylikkään ulkokuoren alla on myös selkeä sanoma. Näytelmän suuri oivallus on se, että vanhemmatkin ovat olleet joskus lapsia.


Lasten tukena joukko opettajia



Jori Kansan esittämä liikunnanopettaja ja Nea-Maria Alangon musiikinopettaja ovat mainioita hahmoja. Kuva: ShedHelsinki.

Lasten ja nuorten ei tarvitse selviytyä lavalla yksin kaikista kohtauksista. Heidän kanssaan lavalla on joukko ammattilaisia ja puoliammattilaisia.

Prinsessa Ruususella on luonnollisesti kuusi hyvää haltiakummia. He lupaavat hänelle johtajuutta, kielitaitoa – ja putkimiehen oppeja. Tuttuun tapaan seitsemäs kummi on jätetty kutsumatta.

Suurin osa haltioiden näyttelijöistä on ShedHelsingin opettajia. Esimerkiksi pahaa haltiakummia näyttelevä Pauliina Kiuru on arkisemmin laulunohjaaja.

Kaiken kaikkiaan Prinsessa Ruusunen -musikaalia on ilo katsoa. Lapset ja nuoret suorastaan pursuavat energiaa. Heistä tullaan varmasti kuulemaan vielä!


Helsingin Kaupunginteatteri
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5
00520 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :