Rakkaudessa tulee joskus turpiin – Kirjailijan epäonnisesta kokemuksista syntyi näytelmä Lilla Teaterniin


Lilla Teaternin näytelmä perustuu Lena Anderssonin kirjaan, joka on suomennettu nimellä Omavaltaista menettelyä. Kuva: Henrik Schütt, Lilla Teatern.

Helsinkiläisen Lilla Teaternin tuorein näytelmä Egenmäktigt förfarande kertoo kirjailijasta nimeltä Ester Nilsson. Yhtä hyvin päähenkilön nimi voisi olla Lena Andersson, sillä Andersonin mukaan tarina pohjautuu suurilta osin hänen omiin kokemuksiinsa. Näytelmä on tehty hänen samanannimisen romaaninsa pohjalta.

Näytelmän päähenkilö (Linda Zilliacus) tapaa taiteilija Hugo Raskin (Johan Fagerudd) ja rakastuu tähän niin rajusti, että hänen on erottava poikaystävästään. Ester Nilsson on tavannut miehen vain muutaman kerran, mutta rakkaus vie täysin mennessään.

Ester ja Hugo tapaavat usein toisensa, sillä Ester on sopinut tekevänsä jutun Hugosta lehteen. Se onkin aluksi hyvä syy tavata miestä säännöllisesti.

Kaksikko keskustelee paljon ja syvällisesti. Ester tosin huomaa, että Hugolla ei juuri ole omia mielipiteitä asioista, vaan tämä vain myötäilee Esterin sanoja. Lisäksi Hugo tuntuu olevan kiinnostunut enimmäkseen vain itsestään. Rakastunut nainen ei anna asian haitata.

Tapaamiset tiivistyvät ja päivällisillä on ihana keskustella, mutta Ester odottaa, koska suhde muuttuu intiimimmäksi. Tähän asti sipaisu hiuksiin ja poskisuudelmat ovat olleet ainoat kosketukset.

Kunnes erään päivällisen jälkeen suhde muuttuu intiimiksi ja Ester on onnellinen. Nyt he todellakin seurustelevat!


Unelmien mies ei olekaan loppuelämän kumppani



Esterillä on ilo ja puhti pois, kun Hugo ei vastaa puheluihin ja kirjeisiin. Kuva: Henrik Schütt, Lilla Teatern.

Esterin tarina ei ole kuitenkaan perinteinen rakkaustarina, jossa mies ja nainen saavat toisensa ja elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. Esterille selviää melko pian rakastelukohtausten jälkeen, että Hugolla on ollut jo pitkään toinen nainen Tukholmassa.

Seurauksena on henkinen romahdus. Onneksi Esterillä on tukenaan ystävät, jotka kehottavat häntä unohtamaan Hugon ja alkamaan taas elää täysillä.

Päähenkilön rakkaus muuttaa muotoaan epätoivoon sekoittuvaksi suruksi. Hän ei halua päästää unelmien miehestään irti, vaikka mies on jo päästänyt hänestä irti.

Jonkinlainen kulminaatiopiste seuraa, kun Ester kohtaa Hugon sattumalta kahvilassa. Miehellä tuntuu olevan säpinää naispuolisen työkaverinsa kanssa.

Vihdoinkin Ester pääsee vapaaksi suhteesta, joka ei antanut hänelle sitä, mitä hän oli valmis antamaan eli rakkautta.


Yli epäonnisesta rakkaudesta



Näyttelijöiden jammailu ja tanssimuuvit ovat mainiota katsottavaa. Kuva: Henrik Schütt, Lilla Teatern.

Näyttelijä Linda Zilliacus esittää vahvan Esterin roolin ammattitaitoisesti ja hyvin uskottavasti. Rakastuminen on aina uskaltamista ja siten askel kohti epävarmuutta.

Ihminen ei voi tietää, mitä toinen tuntee. Siksi joskus saa turpiinsa niin, että tuntuu. Lähes jokainen meistä joutuu sen kokemaan elämänsä aikana, ja on omasta itsestä kiinni, miten siitä pääsee yli.

Esterin ystävättäriä ja lukuisia muita rooleja (muun muassa Esterin ex-miestä) näyttelevät Anja Bargum ja Emilia Nyman. Heidän nauruhermoja helisyttävät tanssimuuvinsa ja tilanteisiin sopivat laulupätkät kevensivät mukavasti näytelmää. He olivat ilo silmälle ja mukava piristysruiske.

Erityisen kaunista oli Emilia Nymanin laulu. Esimerkiksi Édith Piafin Non, je ne regrette rien -kappaleessa ärrät sorahtelevat varsin aidosti ranskalaiseen tapaan.


Lilla Teatern
Yrjönkatu 30
00100 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :