Turun Kaupunginteatterin nelituntinen näytelmä vie syvälle J. R. R. Tolkienin fantasiamaailmaan


Näytelmän pääroolissa Frodo Reppulina nähdään Stefan Karlsson. Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Edessä on neljä tuntia näytelmää, joka sukeltaa syvälle fantasiamaailmaan. Ennen Turun Kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta -näytelmää hiukan pelkäsin, miten tarina kantaa koko nelituntisen esityksen ajan.

Nyt näytelmän nähneenä voin vakuuttaa, että hyvin se kantaa. Aika kuluu jännittävää esitystä seuratessa kuin siivillä!

J. R. R. Tolkienin kirjasarja Taru sormusten herrasta on varmasti monelle tuttu. Tarina kertoo sormuksesta, jota moni himoitsee ja jonka puolesta ollaan valmiita taistelemaan ja tappamaan.

Lopulta Frodo Reppuli -niminen hobitti saa tehtäväkseen tuhota sormuksen sen pahaa aiheuttavien ominaisuuksiensa vuoksi. Sormus pitää viedä Tuomiovuorelle ja tuhota se heittämällä vuoren uumeniin.

Matka on pitkä ja vaarallinen. Frodo hobittikavereineen kohtaa vihollisia ja monia vaaroja.

Tarinassa vilisee erikoisia örkkejä, haltioita, enttejä ja pelottavia mustia ratsastajia. Hobitteja seuraa koko ajan erikoisesti liikkuva ja sihisevä hahmo Klonkku, jolla on oma tärkeä osansa näytelmän lopussa.


Lavastuksen ja puvustuksen loistelias yhteistyö



Näyttämö taipuu kahdeksi kerrokseksi. Esimerkiksi tässä kohtauksessa seikkailijat pysähtyvät Pomppivan ponin majataloon. Katolla vahtia pitää majatalon isäntä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Tolkienin noin tuhatsivuisesta kirjasarjasta on saatu hyvin tiivistettyä pääasiat näytelmään mukaan. Tiivistämisessä on epäilemättä ollut työtä, sillä Tolkienin kirjoitustyyli on koukeroista.

Näytelmässä ovat onnistuneet myös taistelukohtaukset. Niissä käytetään runsaasti ja suorastaan loisteliaasti pyrotekniikkaa. Mustat ratsastajat ja monet muut hahmot, kuten valtava hämähäkki, on toteutettu upeasti valoja ja varjoja käyttämällä.

Hahmoja on paljon ja jokainen niistä on toinen toistaan hienommin puvustettu ja maskeerattu. Esimerkiksi valtavissa puuvanhuksissa, enteissä, on ollut näytelmän taustatiimillä työtä.

Lavastus on jotain sellaista, jolle ei yksinkertaisesti löydy sanoja. Se on uskomattoman hieno!

Pyörivää näyttämöä käytetään todella kekseliäästi kuvaamaan matkan tekoa. Maisemat vaihtuvat vauhdikkaasti. Alhaalta kohoavaa tilaa hyödyntämällä saadaan näyttämölle vieläpä kaksi kerrosta.

Myös näyttelijöiden liitelyt yläilmoissa ovat hienosti toteutettuja. Näin runsasta, kekseliästä ja monipuolista lavastusta en ole vähään aikaan nähnytkään! Silmä lepäsi lavastuksen ja puvustuksen loisteliaassa yhteistyössä.


Kunnon fantasiatarinan ystäville



Höpöttelevä ja sihisevä Klonkku on näytelmän ehdoton tähti. Kuvassa häntä näyttelee Miska Kaukanen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Näytelmän ehdoton tähti on Klonkku eli Sméagol. Näytelmässä hänen rooliinsa tarvitaan peräti kaksi näyttelijää: Miska Kaukanen ja vaativiin stunttiosuuksiin Jaakko Hutchings.

Klonkku todellakin kiipeilee pitkin näyttämön seiniä välillä pää alaspäin niin hurjaa vauhtia, että ihan katsojaa hirvittää. Hahmona Klonkku on yleisöä naurattava sekopäinen höpöttäjä ja sihisijä, oikea koheltaja.

Pienet hobitit ovat huvittavia, joista varsinkin Frodo (Stefan Karlsson) ja Sam (Hannes Suominen) loistavat vaativassa tehtävässään tuhota pahaa aiheuttava sormus.

Turun Kaupunginteatterin näytelmän vahvuuksia ovat loistava tarina, sanoinkuvaamattoman hieno lavastus, puvustus ja maskeeraus. Tässä on tämän kevään näytelmä, joka on nähtävä!


Turun Kaupunginteatteri
Itäinen Rantakatu 14
20800 Turku

Lisätietoja: teatteri.turku.fi


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :