Seksiä, huumeita ja rock'n rollia – Hair-musikaali soi kauniisti Jyväskylässä


Sex and drugs and rock'n roll. Hair-musikaalissa on kaikkea tätä. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen, Jyväskylän kaupunginteatteri.

Pitkät hiukset, suvaitsevaisuus ja vapaa seksi kuuluivat hippiliikkeen ytimeen. Liike syntyi vastavoimaksi 1960-luvun alkupuolen sekasortoisiin vuosiin. Silloin televisiosta näkyi Vietnamin sota ja Yhdysvalloissa riehuivat opiskelijamellakat.

Kaikesta tästä kertoo 60-luvulla ensimmäistä kertaa esitetty musikaali Hair. Jyväskylän kaupunginteatteri esittää musikaalissa aikakauden kaikessa raadollisuudessaan.

Kukkaiskansan rauhanomainen elo päättyy varsin traagisesti. Suvaitsevaisuudesta ja rauhanaatteesta huolimatta kutsunnat alkavat ja yksi pääosan esittäjistä arvotaan rintamalle Vietnamiin.

Vietnamin sota oli ensimmäinen kerta, kun kotirintamalla oli mahdollisuus seurata, millaisia raakuuksia sodassa tapahtui. Ennen kyseistä sotaa kotijoukoilla ei ollut selkeää kuvaa, miten raakaa sota voi kamalimmillaan olla.


Maria Lund laulaa henkeäsalpaavan kauniisti



Vietnamin sota tuli lähelle kotikatsojia televisiovastaanottimien kautta. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen, Jyväskylän kaupunginteatteri.

Synkästä taustalla olevasta sodasta huolimatta musikaali on raikas veto. Nuoret esiintyjät laulavat, tanssivat ja nauttivat toistensa seurasta.

Näytelmän vahvuutena onkin vetävä musiikki ja isot joukkotanssit. Aquarius, Hare Krishna ja viimeisenä esitetty Let The Sun Shine In soivat hyvin ja kuulostivat upeilta.

Parhaimmillaan lavalta sammutetaan täysin valot ja näyttelijät laulavat kynttilöiden valossa. Heidän yläpuolellaan ilmoissa taituroi ilma-akrobaatti Ringa Aflatuni. Kokonaisuus on todella kaunis.

Laulaja-näyttelijä Maria Lund laulaa henkeäsalpaavan kauniisti ja löytyy isosta näyttelijäporukasta useampikin ”kultakurkku” muun muassa Joel Mäkinen ja Pekka Hiltunen.

Päivän parhaat naurut antavat Piia Mannisenmäki ja Hannu Lintukoski ensin nuorten vanhempina ja sitten antropologeina. Heillä on pienet, mutta erityisen hupaisa roolit. Mannisemäki ehtii esittää ansiokkaasti myös Scarlett O’Haraa suoraan Tuulen viemää -kirjasta.


Leveitä lahkeita, hapsuja ja koruja



Hipit elivät yhteisöllisesti telttaleirissä, jossa alastomuus ei ollut tabu. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen, Jyväskylän kaupunginteatteri.

Hairista tiesin vain ennen tätä esitystä, että siinä on seksiä, huumeita ja rock’n rollia. No, onhan siinä sitä kaikkea. Alastomuttakin nähdään, mutta ei mitenkään päälle liimatusti.

Miesten alastomana tepastelu jopa naurattaa. Alastomuus on ehkä kohauttanut enemmän 60-luvulla, mutta tänä päivänä se ei ole enää tabu, kuten ei ole homoseksuaalisuuskaan.

Näytelmän puvustus on ihanan 60-lukulaista: on leveitä lahkeita, hapsuja, näyttäviä koruja, liivejä ja rauhantunnuksia.

Musiikki toimii myös hyvin. Se on tämän esityksen parasta antia. Sitä kuultiin paljon instrumentaalisena, soolona ja yhteislauluna. On aina nautintoa kuulla puhtaana soivaa yhteislaulua. Kappale Anna valoo (Let The Sun Shine In) soi niin voimalla, että yleisökin yhtyy mukaan taputukseen.

Hair on voimakas ja kantaaottava näytelmä, joka antaa aihetta maailman menon miettimiseen. Kaikessa hulluudessaan LSD-kokeiluissaan hippiaatteessa on jotain hyvääkin. Suvaitsevaisuutta ja rauhanaatetta tarvittaisiin yhä tänäpäivänäkin.


Jyväskylän kaupunginteatteri
Vapaudenkatu 36
40100 Jyväskylä



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :