Moderni klovni lennättää verta ja suolenpätkiä – Marc Gassot tekee jälleen teatterin historiaa


Näyttelijä Marc Gassotin klovnihahmo on hämmentävä. Hän esiintyy sirkuslaisen elkein, mutta hänen temppujensa ei ole tarkoituskaan onnistua. Kuva: Joni Pakanen, Suomen Kansallisteatteri.

Kahjo, kahjompi, kahjoin. Kansallisteatterin Lion-show pursuaa päätöntä huumoria ja on siksi hervottoman hauska. Se yhdistelee luovalla tavalla taikuutta, klovneriaa ja pantomiimia.

Ranskalais-suomalainen näyttelijä Marc Gassot kertoo tarinaa koko kropallaan. Näytelmä alkaa luonnollisesti sillä, että Gassot ratsastaa hevosella lavalle. Sirkustyyliin sisääntulon täytyy olla näyttävä.

Hevonen on tosin kangasta, mutta laukka sujuu mallikkaasti. Gassot on kuin moderni Tuttiritari, joskaan näytelmää ei ole tarkoitettu aivan perheen pienimmille. Vertausta Jukka Leistin esittämään Tuttiritariin on kuitenkin vaikea välttää, sillä Gassot on esiintynyt useasti Leistin kotiteatterissa Tampereella.

Joka tapauksessa Gassot ei ole hassunhauska lastennaurattaja, vaan mustaa huumoria hyödyntävä klovnihahmo. Kyseessä ei ole stand up -keikka, sillä Gassot puhuu yllättävän vähän. Hän käyttää englantia, suomea ja välillä ihan puhdasta siansaksaa, mutta silti yleisö pysyy tiukasti hänen otteessaan.


Gassot luo omat sääntönsä



Lavalla nähdään vain kaksi esiintyjää: Marc Gassot ja muusikko Karl Sinkkonen, jolla on mainiot pääkallorummut. Kuva: Tuomo Manninen, Suomen Kansallisteatteri.

Gassotin näytelmä perustuu pitkälti eleisiin, ilmeisiin ja katsojien mielikuvitukseen. Saamme eteemme valtavan suuren ja nälkäisen leijonan, joka on minä hetkenä hyvänsä valmis nielemään klovnin kokonaisena.

Koko leijonaa ei oikeasti ole olemassa, vaan Gassot luo sen eläväksi pantomiimin ja äänitehosteiden avulla. Samoin saamme kuvitella linnun, hyttysen ja kanan, jotka nekin kuuluvat esitykseen.

Aivan kaikkea ei sentään tarvitse kuvitella. Esityksen alussa Gassot laittaa lautaset pyörimään tikun nokkiin. Temppu on yksi klassisimmista sirkuksessa nähdyistä esityksistä.

Yhdeksän lautasen pyöriminen ohuiden tikkujen nokissa on komeaa katsottavaa, mutta Gassot ei tyydy toisintamaan vanhoja temppuja. Hän laittaa säännöt uusiksi ja koko esityksen ranttaliksi.

Gassot tuntuu nauravan sirkuksen jämähtäneille normeille siitä, että tempun on onnistuttava, jotta yleisö saa vastinetta rahoilleen. Itse asiassa yleisö nauttii jopa enemmän siitä, että temppu menee täysin pieleen.


Teinit hinkuavat leijonan kitaan



Akrobatiaa à la Gassot. Näyttelijä taipuu vaikka solmuun ratsunsa selässä. Kuva: Joni Pakanen, Suomen Kansallisteatteri.

Lion-show’ta kuvataan Kansallisteatterin esitteessä oudoksi ja taianomaiseksi kokemukseksi. Sitä se todellakin on. Adjektiiveihin voisi lisätä myös karmivan, sillä moottorisaha ja lihanleikkaajan asu saavat niskakarvat pystyyn. Veri ja suolenpätkät vain tehostavat vaikutelmaa.

On hämmästyttävää, miten Gassot pystyy välittämään yleisölle tunneskaalan huumorinkuplista hämmennykseen ja puhtaaseen pelkoon. Siihen ei tarvita mielettömiä määriä rekvisiittaa tai lavasteita. Riittää vain yksi näyttelijä ja pääkallorumpuja soittava muusikko Karl Sinkkonen.

Ensi-iltayleisö on täysillä mukana esityksessä. Teinit tuntuvat suorastaan hinkuavan leijonan kitaan, kun Gassot antaa siihen mahdollisuuden. Puhumattakaan siitä, että yleisöstä löytyy vapaaehtoinen kahtia sahattavaksi.

Gassotilla riittää totisesti kiirettä Lion-esitysten kanssa. Kansallisteatterin esitykset jatkuvat Helsingissä tammikuun ajan. Sen jälkeen esitys lähtee kiertueelle Tampereen Työväen Teatteriin ja Turun Kaupunginteatteriin.

Gassot ja Sinkkonen tekivät teatterin historiaa edellisellä pornoa ja mimiikkaa yhdistävällä teoksellaan. Dark side of mime valittiin vuonna 2014 vuoden teatteriteoksi.

Nyt he tekevät sen uudestaan, sillä Lion jää epäilemättä historiaan. Veikkaisinpa, että kevään kiertueen jälkeen klovni halutaan esiintymään myös muille paikkakunnille.


Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :