Seksiä nukkejen ja nallejen keskellä – Riistapolku-näytelmä kysyy, milloin lapsi on liian nuori seksiin


13-vuotias Hanni (Ella Mettänen) harrastaa seksiä ensimmäistä kertaa nukkejen ja nallejen keskellä. Kuva: Tapio Vanhatalo.

Meidän perheemme on onneksi tavallinen, toteaa perheen äiti Helsingin Kaupunginteatterin Riistapolku-näytelmässä. Meille ei tapahdu mitään.

Hänen sanansa päättävät yhden aikakauden ja aloittavat uuden. Muutoskohtaa korostetaan valaistuksella, sillä näytelmän alku on kuin mustavalkoelokuvasta. Keltaiset värivalot syövät kaikki värisävyt lavastuksesta ja näyttelijöiden asuista.

Tämä keltaisuus on kuin pumpuli, jossa ihmiset leijuvat päivästä toiseen. Se tarjoaa tasaista arkea ajankohdasta riipumatta.

Muutoskohdassa valaistus muuttuu siten, että värit loistavat normaaleissa sävyissään. Hetkeä myöhemmin 13-vuotias Hanni (Ella Mettänen) kohtaa 19-vuotiaan Franzin (Paavo Kinnunen), eikä menneeseen ole paluuta.


Onko 13-vuotias tyttö vapaata riistaa?



Franz (Paavo Kinnunen) tarjoaa Hannille seikkailun aikusuuteen. Hän maalaa kuvaa palmurannasta, vaikka lopulta kaksikko päätyykin läheiseen puistoon lukemaan Aku Ankkaa. Kuva: Tapio Vanhatalo.

Riistapolku on täynnä kiehtovaa symboliikka. Lavalla on hyvin pelkistetty olohuone, vessa ja makuuhuone. Kaiken muun katsoja saa kuvitella.

Parhaimmillaan näytelmä tarjoaa loistavaa mimiikkaa. Hanni esimerkiksi kattaa pöydän ottamalla näkymättömästä kaapista näkymättömiä lautasia. Koko kokonaisuuden kruunaavat äänitehosteet, jotka on ajoitettu sekunnilleen nappiin: kaapin ovi avautuu narahtaen ja lautaset kilisevät.

Symboliikka ei kuitenkaan rajoitu siihen, vaan itse asiassa katsoja voi bongailla niitä matkan varrella. Mikä on täytetty peura, jonka Hannin vanhemmat ampuvat, kun tytär harrastaa ensimmäisen kerran seksiä? Miksi perheen äiti laittaa kerran kuussa pöytään maksaa ja miksi vanhempien sängyn päädyssä on peuroja kuvaava ryijy?

Näytelmän nimi on jo symbolinen: Riistapolku. Pieniä symbolisia viittauksia lukuun ottamatta näytelmä ei käsittele riistaa, vaan kiellettyä rakkautta tai ehkä pikemminkin ihastumista.


Kauniisiin hetkiin haluaisi pysähtyä



Lento kohti Costa del Solin aurinkorantoja on lähdössä ilmaan. Hanni elää vahvasti leikkien ja mielikuvituksen maailmassa. Kuva: Tapio Vanhatalo.

Näytelmän ytimessä on suuri moraalinen kysymys siitä, minkä ikäisenä nuori on valmis seksiin. Nykypäivän näkökulmasta kysymys vaikuttaa jokseenkin yhdentekevältä, mutta 1970-luvulla kysymys oli kuuma peruna.

Yhteiskunnan tuomio oli selvä: Hannin ja Franzin suhde oli lainvastainen ja piste. Ei auttanut, että Hanni kertoi rakastavansa Franzia. Täysi-ikäinen mies päätyi vankilaan seksin harrastamisesta alaikäisen kanssa.

Riistapolku voisi jäädä nykykatsojalle etäiseksi ahdasmielisen ajan kuvaukseksi, jollei sen kuvaama arki olisi juuri sitä, jota nykyäänkin eletään. Näytelmän alun aamutoimet ovat kuin mistä tahansa kodista. Aivan hyvin näytelmä voisi sijoittua suomalaiseen perheeseen.

Neljän seinän sisällä tapahtuu järjetöntä väkivaltaa, joka iljettää katsojaa. Ohjaaja Lauri Maijala tarjoaa katsojalle apua väkivallan ymmärtämiseen. Kaiken takana on Hitler ja sodan kauhut, jotka kummittelevat vielä 1970-luvulla saksalaisten mielissä.

Väkivallan ohella Riistapolussa on kauniita hetkiä, joihin katsoja haluaisi pysähtyä pidemmäksi aikaa. Näytelmä tarjoaa parastaan, kun Hanni leikkii balettitanssijan askelin lentokoneenkuljettajaa, joka kiitää kohti etelän mielikuvitusrantoja palmunlehvien heiluessa taustalla.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :