Tampereella luetaan Juhannustanssien sensuroidut kohdat – Samassa lauseessa on Jumala ja mulkku


Putouksesta tuttu Helmi-Leena Nummela loistaa Juhannustanssit-näytelmän pääroolissa. Kuva: Kari Sunnari.

Tampereen Pispalan poika Hannu Salama kirjoitti varmaankin tunnetuimman teoksensa Juhannustanssit vuonna 1964. Romaani sai aikaan syytteen jumalanpilkasta ja pitkäksi venähtäneen oikeudenkäynnin. Teoksen kiistanalaiset kohdat sensuroitiin seuraavaksi 25 vuodeksi.

Kohun myötä suurin osa suomalaisista on kuullut Salaman romaanista. Uskoisin julkisuuden lisänneen kirjan myyntiäkin.

Nyt 55 vuotta romaanin julkaisun jälkeen Tampereen Työväen Teatteri on tarttunut rohkeasti haasteeseen ja tuonut Juhannustanssit näytelmänä 2010-luvulle.

Alastomuus, alkoholi, seksi ja ne 1960-luvulla pahennusta aiheuttaneet kirjan kohdat tuntuvat varsin viattomilta. Niin monessa liemessä nykypäivän televisio- ja elokuvamaailman ihminen on jo pyöritetty.

Juhannustanssit kuvaa yhtä juhannusaattoiltaa ja -yötä jossakin maaseudulla. Tanssilavalle tulee bändi busseineen. Tanssitaan, juodaan, poltetaan kokkoa ja naidaan.

Kaikkea tätä ja paljon muuta tulee tuutin täydeltä televisiovastaanottimista harva se päivä ilman, että yksikään pappi tai muukaan ihminen olisi kiinnostunut reagoimaan asiaan.


Loppu on mysteeriota



Bussi lavasteena on nerokas keksintö. Pyörivällä lavalla siitä saadaan varsin monikäyttöinen sen esittäessä milloin leirintäaluetta ja milloin backstagea. Löytyypä saunakin siitä. Kuva: Kari Sunnari.

Näytelmä alkaa tanssilla, johon vedetään yleisöäkin mukaan. Bändi soittaa upeasti ja laulajalla (Helmi-Leena Nummela) on heleä ääni. On ihana kesäilta ja kokkokin odottaa polttamista.

Näytelmässä on paljon hienoja keksintöjä, kuten ilmapallot, jotka kuvaavat kokkoa. Kokko pääsee karkuun yleisön joukkoon, ja Lassen veli Risto (Kaisa Sarkkinen) hakee sen takaisin uimalla.

Juhannusyössä on monella odotuksia, haaveita ja toiveita. Kirsti (Eriikka Väliahde) tuntuu saavan juhannuksena inspiraation valokuvaamisesta. Kenties alan opiskelu kiinnostaa.

Pettymyksiltäkään ei voi välttyä. Bändin solisti on aiemmin seurustellut bändin vetäjän kanssa, mutta nyttemmin vaihtanut kumppanin kosketinsoittajaan. Juhannusyönä laulaja ei palaa vanhan rakkaansa luokse.

Kaiken juhlinnan keskellä näytelmä muuttuu: luetaan ne kielletyt kohdat Salaman kirjasta. Samasta lauseesta löytyy Jumala ja mulkku.

Kas, eivätkö ne sen kummempia olleetkaan ne kielletyt rivit, ehdin ajatella. Niin se maailma on muuttunut reilun 50 vuoden aikana. Ei niistä virkkeistä kukaan enää reagoisi mitenkään.

En ole lukenut kirjaa, joten en osaa sanoa, miten se päättyy. Ainoastaan tiedän sen, miten lavalla sen halutaan päättyvän.

Näytelmässä mainitaan, että tarinan kuuluisi päättyä niin, että sorsa kuolee ja keikkabussille käy kotimatkalla pahasti. Mutta tässä näytelmässä niin ei haluta käyvän.

Alkaa kova lavan ympäri juoksu, johon sorsakin tulee mukaan. Juoksijat välillä nykivät, välillä kouristelevat strobovaloissa. En pysy ihan perässä, mitä se tarkoittaneekaan. Loppu on mysteeriota.


Kunnon jytinät



Näytelmän loppu jää hämäräksi. Musiikki jumputtaa, valot vilkkuvat ja esiintyjät nykivät. Kuva: Janne Vasama.

Näytelmä on hyvin erilainen kuin mitä olen ennen nähnyt. Se ei ole mitenkään helppo, vaan sekava, raju ja hurja.

Jokaisella henkilöhahmolla tuntuu olevan joku ongelma, pettymys tai trauma, jota ei pysty muuttamaan. Näytelmä on tietyllä tapaa mustavalkoinen ja aika yksioikoinen, sillä asioita ei tunnuta pystyvän parantamaan.

Hieman toivoa silti pilkahtelee. Esimerkiksi Kirsti väläyttää mahdollisuutta lähteä pois maaseudulta.

Isosta näyttelijäporukasta ihailen erityisesti Helmi-Leena Nummelaa bändin laulajan osassa ja vähän kertojanakin. Helmi-Leenalla on ihanan heleä ääni, jota olisi kuunnellut enemmänkin. Hänen roolityönsä laulajana on nappisuoristus. Ulkonäöltään ja olemukseltaan hän on kuin ilmetty bändin jäsen.

Nuori näyttelijäksi opiskeleva Minea Lång esittää vaativan roolin entisenä sotilaana. Rooli ei ole helppo, mutta Minea suoriutuu siitä hienosti. Hänen roolihahmonsa on kiinnostunut sorsista, varsinkin pehmoisista sellaisista, joita saa rutistella rajustikin. Pehmosorsaa sylissään kantava sotilas on varsin riipaiseva.

Tehosteet, valot, videoprojisoinnit ja muu nykyajan tekniikka tuovat oman lisämausteensa näytelmään. Bändikin saa lopussa aikaan aikamoiset jytinät kunnon volyymillä.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :