Wau! Talvisirkus on löytänyt hienon lahjakkuuden – Trapetsitaiteilija osaa soittaa flyygeliä ja laulaa

11.11.2019 19.04 , , , 0 kommenttia


Talvisirkus BAUssa on esiintyjiä muun muassa Ranskasta, Saksasta, Argentiinasta, Ruotsista ja tietenkin Suomesta. Kehumani trapetsitaiteilija Ester Viljanen on alarivissä toisena vasemmalta. Kuvakoosteesta puuttuu muusikko Salla Luhtala. Kuvat: Tanssiteatteri Hurjaruuth.

Sirkustaiteilija Ester Viljanen aloittaa Tanssiteatteri Hurjaruuthin perinteisen Talvisirkuksen soittamalla flyygeliä. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, sillä musiikki on aina kuulunut Talvisirkukseen. On kuitenkin täysin poikkeuksellista, että sama ihminen soittaa, laulaa ja pyörii keinutrapetsilla. Ei voi muuta sanoa kuin wau!

Uusimmassa Talvisirkuksessa meno muistuttaa parhaimmillaan musikaalia, kun Viljanen laulaa katon rajassa trapetsilla seisten. Musiikkikin kuulostaa raikkaammalta kuin aiemmin, sillä soitosta vastaa The Emily Brontë Nursery Rhyme Orchestra, jota ei Talvisirkuksessa ole aiemmin nähty.

Orkesteriin kuuluu kolme naista Salla Markkanen, Senni Eskelinen ja Salla Luhtala, joiden instrumentteina on varsin eksoottisia soittimia elektroakustisesta kanteleesta tynnyreihin ja sähkörumpuun. Niiden ääni on jotain ihan muuta kuin mitä perinteisistä rummuista, kitaroista ja bassoista saa aikaan.

Yhtyeen sanoitukset ovat vähintäänkin yhtä persoonallisia kuin heidän soittimensa. Ne juontavat juurensa lähes kahden vuosisadan takaa runoilija Emily Brontën ja Henry Wadsworthin teoksista.

Runojen pohjalta Iiro Ollilan säveltämä musiikki sopii yllättävän hyvin sirkustemppujen lomaan. Sävellykset ovat hypnoottisia ja tarttuviakin, mutta suurimman osan aikaa niihin ei edes kiinnitä huomiota. Ne ovat saumaton osa kokonaisuutta.


Yksikään lasi ei mene rikki



Stina Otterströmin sirkusnumerossa on taikaa. Hän järjestelee rennosti viinilaseja ja seisoo samalla käsillään flyygelin päällä. Kuva: Uupi Tirronen.

Talvisirkus on tänä vuonna nimetty BAUksi. Ennen esitystä minulla ei ollut hajuakaan, mitä nimi tarkoittaa, ja rehellisesti ottaen en tiedä sen merkitystä esityksen jälkeenkään.

Joka tapauksessa sirkuksen lavalla heiluvat nyt rakennusmiehet ja kummitukset. Soppaan sekoitetaan myös Talvisirkuksen klassikkohahmot rotta, possu ja tonttu. Lopputuloksena on seos, josta saa hakea juonen punaista lankaa. Kun olet tavoittamassa sen, se luiskahtaa pois käsistäsi kuin köysi rotan tassuista.

Useissa kohtauksissa sirkustaiteilijat pääsevät esittelemään taitojaan. Niistä monet tuottavat melkoisia wau-elämyksiä, kuten aivan mieletön diabolo-show. Saksalainen David Eisele pyörittää muovista diabolo-lieriötä kuin tikuissa ei olisi narua lainkaan. Kun mukaan liittyy Eetu Ranta, tulee tempusta vielä kaksin verroin näyttävämpi.

Ruotsalainen Stina Otterström puolestaan loistaa ensin vertikaaliköydellä temppuillessaan. Hän osoittaa sen, että valkoinen köysi taipuu vaikka mihin. Hänen toinen numeronsa on vielä ensimmäistäkin huimempi, kun hän lähtee taiteilemaan käsillä seisten flyygelin päälle viinilasien kanssa. Yksikään lasi ei edes mene rikki!


Viimeistä kertaa Pannuhallissa



Aarni Pahajoki ja Eetu Ranta temppuilevat vipulaudalla ja ilmatikkailla. Heidän yhteistyönsä sujuu mallikkaasti. Kuva: Uupi Tirronen.

Rakennustyömaan henki on saattanut tulvia Talvisirkukseen viereiseltä Tanssin talon työmaalta. Helsingin Kaapelitehtaan kylkeen avautuu kahden vuoden päästä täysin uusi kulttuurikeskus, johon Talvisirkuskin muuttaa.

Nyt esitys nähdään viimeistä kertaa Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Nimensä mukaisesti tila on entinen tehdaskiinteistö, jonka betonisissa holveissa voi vieläkin aistia menneisyyden.

Sirkuksen kummitukset ovat luonnollisesti Kaapelitehtaan kätköissä asuvia henkiolentoja. Tehtaan vuosikymmeniä kestävään historiaan mahtuu epäilemättä monta kummitustarinaa, sillä vanhin osa on 80 vuoden takaa.

Talvisirkus kunnioittaa hienolla tavalla rakennuksen historiaa tuomalla videoprojisoinneissa kuvia talon historiasta ja nykypäivästä. Ne tuodaan esille vaivihkaa ilman, että asiasta tehdään meteliä. Lapsikatsojat kiinnittävät ehkä enemmän huomiota projisoinneissa seikkaileviin tonttuihin ja hassuihin rakennusmiehiin.

Ensi vuonna sirkusta nähdään toisessa vanhassa tehdaskiinteistössä Suvilahden Kattilahallissa. Kaupunkilaiset tuntevat vanhan höyryvoimalan hallin kuukausittain järjestettävistä kirpputoreista. Talvisirkus saakin ensi vuonna komeat puitteet.


Tanssiteatteri Hurjaruuth
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1
00180 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :