Niskavuoren Heta juhlii pyöreitä vuosia – Hella Wuolijoen 70 vuotta vanha näytelmä nähdään vahvana tulkintana Tampereella


Ohjaaja Liisa Mustonen tulkitsee Niskajärven Hetan olevan järkähtämätön ja kovasydäminen nainen. Kuva: Heikki Järvinen.

Tänä vuonna nähdään poikkeuksellisen monta Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmäsarjan teosta lavalla. Tampereen Teatteri käynnisti kimaran Niskavuoren Heta -näytelmällä. Tällä viikolla puolestaan ensi-iltansa saa Turun Kaupunginteatterin Niskavuoren nuori emäntä.

Molemmat näytelmät juhlivat nyt pyöreitä vuosia. Niskavuoren Heta syntyi 70 vuotta ja Niskavuoren nuori emäntä 80 vuotta sitten. Turussa nähtävä näytelmä sijoittuu siis kronologisesti Tampereen näytelmän edelle.

Niskavuoren Heta on kertomus naisesta, joka on petetty ja jätetty kerran. Hän ei pysty sitä unohtamaan, eikä anteeksi antamaan. Varmasti monet muutkin elämänkokemukset ovat muokanneet hänestä kovan ja ylpeän, vahvan ja itsepäisen naisen sekä joidenkin mielestä jopa sydämettömän.

Heta joutuu naimisiin Akusti Muumäen kanssa, rengin, jolle ei rakkautta pahemmin jakele. Hetan sydän särkyi Santeri Lammentaustan jätettyä hänet ja mentyä toisen kanssa naimisiin. Jotain kuitenkin suhteesta syntyi, nimittäin Jaakko-poika, jolle äiti ei koskaan kertonut, kenen poika hän oikeasti on.

Heta ja Akusti muuttavat häiden jälkeen pieneen ja vaatimattomaan tölliin, joka oli kova paikka Niskavuorelta lähteneelle ison talon tytölle. Heta vaatikin heti rakennettavaksi isompaa pytinkiä, sillä sitä ennen ei taloon kutsuta vieraita.

Vaikka Akusti on alun perin ollut vain renki, hän on viisas monella tapaa. Hän pystyy oikealla tavalla puhuen johdattelemaan Hetaa toivomaansa suuntaan, vaikkei saakaan tältä hyvää sanaa tai arvostusta.

Raha-asioissakin Akusti on etevä ja osaa tehdä järkeviä kauppoja. Eipä aikaakaan, kun Muumäestä kasvaa iso kartano suurine maineen ja mantuineen.


Vahvakin voi murtua



Näytelmän päärooleissa nähdään teatterin oma näyttelijä Eeva Hakulinen ja vieraileva tähti Teijo Eloranta. Kuva: Heikki Järvinen.

Näytelmässä on yksi vahva henkilö, jota ansiokkaasti esittää Eeva Hakulinen. Hän osaa esittää loistavasti piinkovaa, tunteetonta naista, jota kerran on satutettu ja joka ei enää toista kertaa anna kenenkään satuttaa itseään.

Heta on kova paitsi miehelleen, niin myös lapsilleen ja palvelijoille. Näytelmä ei kerro Hetan lapsuudesta Niskavuoressa mitään. Tapahtuiko siellä jotain traagista vai johtuuko Hetan kovuus pelkästään katkeruudesta Santerin jätettyä hänet?

Kovan naisen murtuminen loppujen lopuksi on koskettavaa katsottavaa. Vahvakin voi murtua, vaikka kuinka kovan peltikuoren olisi itsellensä rakentanut.

Teijo Eloranta on uskomattoman kärsivällinen Akusti. Hän on rengiksi tavattoman viisas ja omaa hyvän psykologisen silmän osatessaan ohjata vaimoaan tahtomaansa suuntaan. Elorannan Akusti on pienieleinen ja vaatimaton, suorastaan itsensä ja oman arvonsa mitätöivä.

Ville Majamaa Santerina esittää vilpitöntä Lammentaustan isäntää, joka yrittää lähentyä Hetaa saadakseen edes yhteyden poikaansa Hetan tyrmätessä asian kokonaan.


Vaikeaa kehua toista elinaikana



Hetaa ei kiinnosta edes kuolinvuoteella miehensä hoitaminen. Silloin Akusti käskee kenties ensimmäisen ja viimeisen kerran vaimoaan huutaen. Kuva: Heikki Järvinen.

Näytelmän lavastus on yksinkertaisen näppärä. Liikuteltavilla ovilla ja erilaisilla talomoduuleilla sekä vain muutamalla huonekalulla pienestä Frenckellin näyttämön lavasta saadaan muovattua niin Niskavuoren talo kuin Muumäen pieni tölli ja sen kasvaessa lopulta Muumäen kartano.

Häävieraitakin saadaan tanssiin lisää nukeilla, jotka ovat oivallinen keksintö. Nuket vaan ripustetaan seinille, kun niitä ei tarvita. Kuinka kekseliästä!

Vaatetus kenkiä myöten ja kampaukset ohjaavat ajatukset hienosti noin sadan vuoden aikaiseen tyyliin. Kampauksesta näkee heti, onko nainen naimisissa vai ei. Naiduilla naisilla hiukset ovat kiinni, kun taas tytöillä hiukset vapaina.

Näytelmän jälkeen jäin miettimään, onko naisen todellakin aina ollut pakko olla kova pärjätäkseen miehisessä maailmassa ja kuinka vaikeaa onkaan kiittää ja kehua toista ihmistä tämän elinaikana. Onhan se hassua kertoa tunteensa vasta toisen kuoltua hautajaisissa.


Tampereen Teatteri
Frenckell-näyttämö
Frenckellinaukio 2
33100 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :