Yllätyksellisyys on Malmille sijoittuvan näytelmän suola – Etukäteen tiedossa ei ole kuin lähtöpaikka



Iida-Maaria Lindstedtin ja Mari Lehtosen laulut ovat mainioita. Kuva: Sofia Brilhante Biris.
Kävelen täynnä jännitystä tapaamispaikalle. Täältä Helsingin Malmin lähiöstä lähtee liikkeelle Helsingin Kaupunginteatterin ja Q-teatterin näytelmä M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta.

Etukäteen en tiedä esityksestä muuta kuin sen, että kävelyä on tiedossa ja Malmin maisemia. Jotakin voin kuitenkin päätellä vuosi sitten esitetystä Malmi Zone -näytelmästä, jossa pääsi näkemään kaupunginosan sisäpihoja ja kattoterasseja. Ne muuttuivat suureksi pelilaudaksi, jossa arpakuutio ratkaisi suunnan.

Nyt pelejä tai arpakuutioita ei ole luvassa, vaan tarina nuoresta miehestä Miskasta eli tuttavallisemmin M:stä. Hän katoaa syksyisten puutarhajuhlien jälkeen. Mitä on oikein tapahtunut?

Tämän enempää en juonesta lähde paljastamaan, sillä yllätyksellisyys on tämän näytelmän suola. Se tunne säilyy parhaiten, kun juonesta ei tiedä liikaa.


Parodia osuu ja uppoaa



Näytelmä on vahvasti mukana ajassa. Myös raakut on huomioitu. Kuva: Sofia Brilhante Biris.

Näytelmä kuljettaa halki Ala-Malmin. Takapihat, sivukujat ja muut melko yllättävät paikat saavat uuden roolin näyttämöinä.

Esiintyjiä on ripoteltu matkan varrelle. Yksi liimaa julistetta sähkökaappiin ja toiset pitävät mielenosoitusta keskellä katua. Aina ei edes hahmota, mikä kaikki on esitystä ja mikä ei. Kuuluvatko puistossa hoilaavat puliveivarit mukaan esitykseen vai ei?

Uutta on se, että näytelmä nojaa entistä vahvemmin ammattinäyttelijöihin. Edelleen mukana on kiitettävä määrä aktiivisia kaupunkilaisia, jotka loistavat ammattilaisten rinnalla.

Erityisen mainioita ovat Kelan, sosiaalitoimiston ja pankin virkailijat, jotka erittäin tehokkaasti pallottelevat ja juoksuttavat ihmistä. Parodia osuu ja uppoaa.

Ammattinäyttelijöistä etenkin Elisa Salon näyttelemä Malmi-oppaan ja tarhatädin yhdistelmä on mainio hahmo. Kipikipi-askeleet ja Pikku G:n yhteislauluräppi huvittavat. Pieni S-kaupan robottikin ilmestyy kuin tilauksesta hurjastelemaan juuri, kun siitä on varoitettu.


Näytelmä yllättää ja vie mukanaan



Ammattinäyttelijät ja amatöörit näyttelevät luontevasti yhdessä. Kuva: Sofia Brilhante Biris.

Täytyy myöntää, että näytelmä onnistuu yllättämään vielä enemmän kuin viimevuotinen. Erityinen yllätys on loppupuolen aikamatka menneeseen.

Näytelmään uppoutuu entistä vahvemmin, kun pääsee osaksi tapahtumia: istumaan luokkahuoneeseen oppilaiden keskelle tai pitkän pöydän ääreen, kun näyttelijät ovat vastakkaisissa päädyissä.

Jälleen näytelmästä pääsee nauttimaan maksutta. Kaikki esitykset ovat tätä tekstiä kirjoittaessani loppuunvarattuja, mutta niihin voi ilmoittautua jonotuslistalle. Ilmoittautuminen tapahtuu Helsingin Kaupunginteatterin verkkosivuilla.



Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :